Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Üniversitemiz işbirliği ile bu yıl kentte ilk kez ‘’Arıların Badem Çiçekleri ile Dansı’’ festivali İlhan Mahallesinde düzenlendi.

Arıların döllenmede çok önemli bir rol üstlendiğini söyleyen Üniversitemiz Bahçe Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol AK ‘’Tarımın temelinde özellikle tozlanma ve döllenme gereken meyve türlerinde ya da bitkilerde mutlak süratle arıların olması gerekiyor. Bu sadece meyve ağaçlarında değil tarla bitlilerinde de öyledir" diyerek arıcılık faaliyetlerinin çiçekli bitkilerdeki tozlaşmaya katkılarının önemine değindi.

Festivale konuşmacı olarak davet edilen Yüksekokulumuz Müdürümü Dr. Muhammed Yaşar DÖRTBUDAK ise arıcılıkta kolonilerin güçlü olması halinde bal ve diğer arı ürünlerinin veriminde artış olacağı gibi hastalıklarla mücadelede de başarı sağlanacağına vurgu yaparak güçlü koloni oluşumunda çiçeklerle doğal beslenmenin önemli olduğunu ifade etti.

Diğer konuşmacıların ardından Bal arıları kovalarından bırakılarak çiçek açan badem ağaçlarıyla buluştu. Kovanlardan bırakılan Arılar badem çiçeklerine kondu. Polen taşınımı yaparak döllenmek için badem ağaçlarının etrafında uçuşan arıların verimli badem yılı olmasına ön ayak olacağı bekleniyor.

Festivalde söz alan Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Genel Başkanı Ziya Şahin, ülke tarımında önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa’da çiftçilerle arıcıları aynı çatı altında buluşturmak gerektiğini ifade etti.